Facebook Marketing

 1. 4 Prinsip Facebook Marketing

  1. Membina Page Anda
   Segala-galanya bermula dengan page anda.
  2. Berhubungan Dengan Pelanggan
   Iklan akan membantu anda mendapatkan pelanggan yang tepat.
  3. Melibatkan Penonton Anda
   Post yang berkualiti tidak akan membosankan penonton/pelawat.
  4. Pengaruh Rakan dan Peminat
   Kembangkan rangkaian anda menerusi rakan-rakan.
 2. 17 Tips Facebook Marketing  1. Profile Peribadi.Lengkapkan Profile Peribadi anda kerana profile yang kosog atau tidak lengkap akan memberi tanggapan buruk kepada pelawat/pelanggan.
  2. Facebook Insights.Facebook Insight adalah salahsatu alatan penting dalam Facebook Marketing, ia memberi informasi berguna kepada anda seperti bilangan pelawat dan bilangan interaksi daripada post anda.
  3. Mewujudkan Penglibatan Peminat/Pelawat.Fokus kepada penglibatan pelawat anda dan jangan mencari Like sahaja. Selalu berinteraksi dengan peminat/pelawat dengan post-post yang anda buat.
  4. Komen Secara Sederhana.Membuat komen secara sederhana kepada komen yang berunsur menjatuhkan anda dan sentiasa bersopan.
  5. Jangan Oversell.Harus diingat laman sosial adalah untuk berhubung dengan peminat dan meluaskan rangkaian (network). Jangan hanya menjual produk-produk anda di wall.
  6. Respon Kepada Peminat.Sentiasa bertindak balas dan berinteraksi. Mewujudkan garis panduan untuk berkomunikasi akan membantu meramaikan dan mengekalkn peminat/pelawat anda.
  7. Serlahkan Post Yang Terbaik.Serlahkan post yang paling diminati dan biarlah peminat anda tahu apa yang perlu disemak. Peminat/pelawat baru tidak akan tahu di mana untuk bermula, jadi kita harus memberikan panduan.
  8. Pastikan Ringkas.Anda bukan menulis novel, jadi gunakan lah bahasa yang mudah difahami dan terus ke fakta yang ingin ditonjolkan.
  9. Post Secara Sederhana.Jangan post terlalu banyak. Tetapi jangan post terlalu sedikit. Ada keseimbangan yang baik dalam kekerapan post anda supaya sentiasa ada sesuatu yang baru untuk peminat. Terlalu banyak maklumat boleh menjadikan post anda sukar untuk diikuti.
  10. Elakkan Aplikasi Halaman.Jangan buang masa atau wang anda pada aplikasi halaman.
  11. Post Sendiri.Tiada siapa yang suka auto-post / robot, jadi pastikan anda post sendiri apa yang anda ingin suarakan dan kemaskini.
  12. Elakkan Auto-Post Dari Twitter Atau Applikasi Lain.Terlalu banyak automasi adalah cara mudah untuk membuat "spam" dan cara ini tidak profesional.
  13. Post Perkara-Perkara Yang Berkualiti.Sentiasa tanya diri anda, adakah post itu membantu peminat/pelawat saya? Jika tidak, maka tidak perlu anda menyiarkannya.
  14. Cover Photos.Ketahui fungsi dan peraturan Facebook cover photos dan gunakannya sebaik mungkin untuk mempromosikan produk anda.
  15. Jangan Sesekali Membeli Like.Anda perlu untuk mendapatkan penonton sebenar. Like palsu akan menyebabkan masalah keatas akaun facebook anda. Dapatkan Like anda secara semulajadi.
  16. Sentiasa "Up to Date".Ketahui dan sentiasa mempelajari ciri-ciri Facebook terkini dan sebarang kemas kini Facebook baru. Supaya mudah untuk kita menggunakan kelebihan baru itu.
  17. Menggunakan Selain dari Hanya Teks.Jangan menggunakan teks sahaja. Gunakan imej dan video untuk membantu anda mendapatkan impak yang berbeza.2 comments:

 1. Saya selalu tertanya-tanya bagaimana menjalankan marketing secara lebih berkesan melalui FB dan disini sayaa berterima kasih kerana anda sudi berkongsi tip-tipnya.

  ReplyDelete
 2. Terima kasih Ms Lynn Munir,
  saya ingatkan takramai orang yang visit link saya yang ni so saya tak lihat comentnya..
  diatas adalah serba sedikit apa yang kita boleh laksanakan dengan FB Marketing.. Saya saja share supaya sama-sama dapat manfaat darinya.

  ReplyDelete

Categories

#tb2tv #vmy2014 2014 2015 7Eleven air AisCream Anak Yatim Asam Pedas Asap Steamboat and Grill Awek Legoland Azahariroslan Bandar Iskandar Batal Puasa beach Berbuka Puasa Bisik Bisik-Bisik Blog blogger BolaSepak Broframestone Buah Bubble Buffet Ramadhan Buffet Ramadhan Casa Ombak Bukit nur bustop cbr250 Cool Blog Countdown 2014 cuci cuti-cuti Daily Self Potrait Denai Hati Doa Doa Selepas Solat Drinks & TidBits Elektrik Event facebook Facebook Tips Fan Felda Residence Hot Springs felda travel Fireworks Food Food Review Football Fullhouse Garden Cafe Gold Coast GoMo google gua Hiraq Hangus Hello Kitty honda Hot Springs Hotel Hotel Review hujan Iftar internet itsmepuex jabal nur Jacuzzi Jalan Jalan Cari Makan Jaya One Jimat Johor Bahru Kacang Pol Kambing Panggang Karaoke Kerja Banyak kipas Kuih Raya Kuih-muih Kura Kurma Laman Kayangan Lego Land Live Band Love Lucky Draws lunch macam cantik macam comel Magnum Makan Makkah malaysia Marah Marketing Marketing Promotion Marketing Tips Meebandung melaka Melastik Bintang Menarik Mewah Milk Tea Mitsubishi Mitsubishi Electric Morib morning Mrspuex Multi Skrin Namiacinta Nasi Arab Negeri Johor night market Nurul Izzah Catering Office Table Pakej Haji Pakej Umrah 2017 Pakej umrah 2018 pantai morib Parody Pening Perak Petaling Jaya peugeot Peugeot 208 Produk Puasa Pulut Mangga Puteri Harbor Putra Heights QR Code Ramadhan Rambut Refrigerator Restaurant Restoran Sedap Seksyen 7 Selamat Tahun Baru Selangor Selfie seri costa Shah Alam shoot Silka Johor smartphone Solat Solat Maghrib sportrim Steamboat Straet Thai Streatthai Streeng Lock sunday Sungai Klah Sungkai sunset tablet tanah haram tb2tv Teh Tarik tembak Terima kasih Thai Food Thai Tea Things To Do Tom Yam Tourism travel travel blogger tv Umrah Umrah Tour Leader Vacation vblog vblogger Ventilation video video blog Villa Vlogger vmy2014 Warranty Zikir

Pageviews